جستجو

کاربرد اکسیژن فعال ( ازن ) در نگهداری خرما

نگهداری و افزایش زمان ماندگاری محصولات غذایی همواره یکی از دغدغه های تولید کنندگان در سطح جهان می باشد. یکی از مشکلات نگهداری مواد غذایی, فساد پذیری آنها است که عمدتاً بدلیل آلودگی میکروارگانیسمی بوجود می آید. سالیانه میلیارد ها تومان صرف از بین بردن حشرات و کپکها و سایر آلودگی ها از مواد غذایی می شود. همچنین مقدار قابل توجهی از مواد غذایی, بدلیل فاسد شدن هدر می روند.لازم به ذکر است با توجه به سطح گسترده کشت خرما در ایران( ۲۲۲ هزار هکتار در سال ۸۱) و بیشترین میزان تولید خرما در دنیا توسط ایران(حدود یک میلیون تن در سال) ، میزان صادرات خرمای ایران ۱۰% میزان تولید آن می باشد. همچنین فرآورده های حاصله از خرما , به دلیل عدم رعایت اصول فرآوری در بازار جهانی قابل عرضه نمی باشند. متاسفانه حدود نیمی از خرمای تولیدی کشورمان جزء ضایعات محسوب می شود که می توان با بکارگیری تجهیزات مناسب جهت حفظ و نگهداری آنها, از هدر رفتن این محصول ارزشمند جلوگیری نمود. از طرفی سیستم های رایج ضد عفونی مواد غذایی مانند کلر و ترکیبات آن , فسفین , متیل  برماید و… بدلیل عدم توانایی در حذف کامل آلودگی ها و ایجاد مشکلات ثانویه از جمله مشکلات زیست محیطی در حال حذف شدن از پروسه های تولیدی می باشند. سازمان EPA در سال ۲۰۰۵متیل برماید را از لیست مواد شیمیایی مجاز جهت مصرف خارج نموده و فسفین نیز در حال بررسی مجدد می باشد. امروزه گاز  ازن یا اکسیژن فعال به عنوان بهترین جایگزین متیل برماید در دنیا شناخته شده است. این گاز توانایی از بین بردن گستره وسیعی از    میکرب ها را دارد و پس از مصرف,  بدون برجای گذاشتن باقیمانده , به اکسیژن معمولی تبدیل می شود و به همین دلیل در فهرست EPA به عنوان DBPR قرارگرفته است و طبق این قوانین دارای اثرات جانبی نمی باشد.در طبیعت نیز از ازن برای ضدعفونی و کنترل جمعیت میکروارگانیسم ها استفاده می شود .

ویدیو های منتخب